Rokfort sajt – Az egyik legismertebb francia sajt

Rokfort sajt

 Mi az a Rokfort sajt?

A Rokfort sajt a francia sajtok legismertebb képviselője, amely eredetileg a Dordogne folyó melletti Roquefort-sur-Soulzon településről származik. A sajtok készítése már az 1000-es években megkezdődött, az első írásos említése pedig a 15. századra nyúlik vissza.

A legenda szerint a Rokfort sajtot egy pásztor fedezte fel, amikor éppen egy darab kecsketejet és egy kenyér morzsát tartalmazó zacskót hagyott az egyik barlangban. Az idő elteltével a zacskóban található kecsketej és a kenyér morzsa egyesültek és ezzel a Rokfort sajt megszületett. Hogyan készül a Rokfort sajt?

A Rokfort sajt készítése speciális folyamatot igényel. A tej fermentálása után a sajtmasszát több hónapig érlelik a Roquefort-sur-Soulzon település melletti barlangokban. A barlangokat különleges mikroklíma jellemzi, ahol alacsony hőmérséklet és magas páratartalom van. A barlangok falai és a talaj különleges ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek hatással vannak a sajt ízére és illatára.

A tejből sajtmasszát különféle baktériumokkal oltják be, hogy azok fermentálódjanak és az erjedés során kellemes íz és illat alakuljon ki. ezt követően a sajtmasszát formába öntik, lyukakat fúrnak bele és egy héten át érlelik, majd a sajtokat a barlangokba szállítják, ahol további 3 hónapig érlelődnek.

Rokfort sajt
Rokfort sajt Az íz és illat jellemzői

A Rokfort sajt íze nagyon karakteres és intenzív, ami különlegessé teszi a sajtok világában. Az érlelődési folyamat során kialakuló penészgomba hatására a sajt íze enyhén sós, fűszeres és savanykás is lehet, amelyet a sajt érlelődési idejének hosszúsága is befolyásol. A sajtnak van egy kellemes éles íze is, amelyet a penészgomba okoz.

A Rokfort sajt íze attól függ, hogy melyik gyártó készíti, mivel a gyártók eltérő baktériumkultúrákat használnak és különböző hosszúságú érlelési időket alkalmaznak. Így lehetnek különbségek a Rokfort sajtok íze között.

 Milyen illata van a Rokfort sajtnak?

A Rokfort sajtnak erős és karakteres illata van, amely a penészgomba hatására alakul ki. Az illata intenzív, így sokan akár tolakodónak is érzik. Az illata hasonló a penészes ételek illatához, azonban különlegessége miatt mégis megkülönböztethető.

A rokfort sajtnak van egy kellemes, fűszeres és éles illata is, amely az érlelődési folyamat során kialakult baktériumok okoznak. Az illat enyhén szúrós lehet, amit a sajtok kedvelői azonban nem zavarnak, sőt kifejezetten értékelik.

 A Rokfort sajt felhasználása

A Rokfort sajt fogyasztása önmagában is nagyon finom lehet, de az alábbi ételekhez és italokhoz is kiválóan illik:

 • Saláták: A Rokfort sajt kiválóan illik salátákhoz. Az intenzív íze és illata miatt kis mennyiség is elegendő, hogy ízesítse a salátát. A Rokfort saláta a dióval, körtevel és balzsamecettel különösen finom lehet.
 • Szendvicsek: A Rokfort sajt kiváló választás szendvicsekhez is. Például egy Rokfort-sajt, sonka és almás szendvics nagyon finom lehet.
 • Pizza: A Rokfort sajt kiválóan illik a pizzákhoz is. A sajt intenzív íze miatt a pizza egyéb ízei nem nyomják el, hanem kiegészítik egymást.
 • Steak: A Rokfort sajt kiválóan illik a steakhez is. Egy jó minőségű steak tetejére helyezve különleges ízélményt nyújt.
  Rokfort sajt
  Rokfort sajtMilyen borokhoz ajánlott a Rokfort sajt

A Roquefort sajt hagyományosan a vörösborok és a desszertborok kedvelt kísérője, azonban számos más borfajta is jól működik vele.

A vörösborok közül a testes, tanninban gazdag, intenzív ízvilágú borok azok, amelyek jól párosíthatóak a Roquefort sajttal. Ilyenek lehetnek például a Cabernet Sauvignon, a Syrah, a Bordeaux-i borok, vagy akár a Rioja.

A desszertborok közül a Tokaji aszú, a Sauternes vagy a Portói bor kiváló választás lehet a Roquefort sajttal. Az édes és intenzív aromájú desszertborok jól működnek a sós, karakteres ízű sajtokkal, és az édességükkel kiegyensúlyozzák a sajt sós, markáns ízét.

A fehérborok közül a Riesling, a Chenin Blanc vagy a Sauvignon Blanc is jól működik a Roquefort sajttal. Az általában friss, gyümölcsös és könnyed fehérborok kellemes kontrasztot alkothatnak a sajtok erős ízével.

Végül, ha pezsgőt vagy habzóborokat szeretne fogyasztani a Roquefort sajttal, akkor válassza az extra Brut vagy Brut típusú champagne-t, vagy a Franciaországban készült Crémant-okat, szintén jól működhetnek a sajtokkal.

 Egészségügyi előnyök és veszélyek

Egészségügyi előnyök:

 • Magas tápértékkel rendelkezik, így tartalmaz kalciumot, fehérjét és B-vitaminokat, amelyek fontosak az egészséges táplálkozás szempontjából.
 • Gazdag antioxidánsokban, csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást a szervezetben.
 • Tartalmaz probiotikumokat, amelyek előnyös a bélflóra egészségére és az immunrendszerre.

Veszélyek:

 • A Roquefort sajt magas só- és zsírtartalmú, ezért a fogyasztása nagy mennyiségben nem tesz jót az egészségnek
 • A penicillium roqueforti penészgomba által előállított roquefortin toxin néven ismert toxinról úgy vélik, hogy fejfájást, migrént és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.
 • Azoknak, akik allergiásak a penicillinre, kerülniük kell a Roquefort sajt fogyasztását, mivel a penicillinhez hasonló allergiás reakciókat okozhat.
  Rokfort sajt
  Rokfort sajt Összefoglalás

A Roquefort sajt egy híres francia sajt, amely egy penicillium roqueforti penészgomba által előállított sajt. A sajt jellemzői és használati módjai a következők:

Jellemzők:

 • A Roquefort sajt kemény, sós és fűszeres ízű, ami különleges és jól megkülönböztethetővé teszi.
 • A sajt színe fehér, krémes és kissé nedves.
 • A sajt textúrája enyhén morzsalékos, de mégis sima és krémes.

Használati módok:

 • A Roquefort sajtot általában előételként, desszertként, valamint sajtkrémmel vagy más sajtokkal együtt tálalják.
 • A sajt kiválóan illik friss gyümölcsökhöz, diófélékhez, pirítóshoz, zöldségekhez és húsokhoz is.
 • A Roquefort sajtból készülhet szósz, krém vagy töltelék, melyeket felhasználnak salátákban, pizzákban, tésztákban és szendvicsekben.

Miért érdemes megkóstolni ezt a híres francia sajtot?

 • A Roquefort sajt különleges íze, élményt jelenthet azoknak, akik szeretik az erős, karakteres sajtokat.
 • A sajt gazdag tápanyagokban, mint például kalcium, fehérje és B-vitaminok.
 • A Roquefort sajt Franciaország egyik híres terméke, így érdemes kipróbálni, ha érdekel a francia konyha és kultúra.

Sajtok: