A Caciocavallo sajt – Olaszország sajtkülönlegessége

Caciocavallo sajt

A Caciocavallo sajt története

A Caciocavallo sajt eredete Olaszországban, a déli régiókban található, és az egyik legkedveltebb sajtkülönlegességnek számít az országban. A sajt története több száz évre nyúlik vissza, és már a 14. században említést tesznek róla írások. A sajtot kecske- vagy juhtből készítették, ma pedig inkább  tehén tejből állítják elő.

A Caciocavallo különlegessége az, hogy két darab sajtot kötnek össze és függőlegesen felakasztják szárítás és érlelés céljából. Ezzel meg is magyarázható a neve, hiszen a „cacio” jelentése sajt, a „cavallo” pedig lovat jelent, utalva arra, hogy két sajtdarabot összekötnek, mintha lovat hajtanának.A Caciocavallo terjedése Olaszországban főként a déli régiókban koncentrálódik, például Puglia, Basilicata, Calabria és Szicília területén. Azonban a sajt ma már az ország minden táján megtalálható, és az olasz konyha egyik legfontosabb összetevőjének számít.

Caciocavallo sajt
Caciocavallo sajt


 A nevének jelentése és eredete

Ahogy korábban említettük, a Caciocavallo neve arra utal, hogy két sajtdarabot összekötnek, mintha lovat hajtanának. A „cacio” szó Olaszországban szinonimája a sajtnak, míg a „cavallo” szó lovat jelent.

A sajt nevének eredete azonban nem csak az összekötött sajtdarabokra utal, hanem azok alakjára is. A Caciocavallo sajtot henger alakú formában állítják elő, és az egyik vége kissé laposabb, mint a másik, így az alakja emlékeztet egy kicsit a lovak hátára.

A Caciocavallo sajt jellemzői

A Caciocavallo íze karakteres, de nem túl erős. A sajt illata enyhén fűszeres, míg textúrája rugalmas és enyhén szemcsés. A sajt szárazabb és keményebb, mint például a mozzarella, de még mindig lágy és könnyen olvad a hő hatására.

A sajt színe és formája

A Caciocavallo henger alakú és két darab összekötött sajtdarabból áll. Az egyik vége laposabb, mint a másik, és az alakja emlékeztet egy kicsit a lovak hátára. A sajt színe fehér vagy krémes, és a korától függően lehet enyhén sárgás vagy barnás árnyalatú.

Caciocavallo sajt
Caciocavallo sajtAz alapanyagok és az elkészítés módja

A Caciocavallo sajtot kecske- vagy juhtejből készítették eredetileg, de ma már többnyire tehén tejből állítják elő. Az elkészítés módja nagyon hasonló más henger alakú olasz sajtokhoz, például a provolone-hoz.

 

Friss tej fermentálása: Az első lépés a tej fermentálása. Ehhez hozzá kell adni kefirt vagy joghurtot a tejsavas erjedés elősegítése érdekében. Ez általában legalább 12-14 órát vesz igénybe.

Sajtkészítés: Miután a tej fermentált, hozzáadják az enzimeket, hogy koagulálják a tejet és alvadékot hozzanak létre. Az alvadékot óvatosan megmossák, majd darabokra vágják.

Sajt formázása: Az elkészült sajtalvadékot két darabra osztják, és ezután úgy formázzák, hogy az egyik vége laposabb legyen, mint a másik. Az elkészült sajtdarabokat összekötik, hogy henger alakúak legyenek, majd speciális fakarikákra helyezik őket, hogy a formájukat megtartsák.

Sajt érlelése: Az elkészült sajtokat függőlegesen felakasztják, és legalább két hónapig érlelik. Az érlelés során a sajtokat többször is megfordítják, hogy biztosítsák az egyenletes érlelődést és a száraz bőr kialakulását. Az érlelés utolsó napja nagyban a sajt méretétől a kívánt íz és textúra intenzitásától függ.

Sajt tárolása: Az elkészült Caciocavallo sajtokat hűtőben vagy hűvös helyen kell tárolni, és ajánlott fogyasztás előtt legalább 30 percig szobahőmérsékleten tartani, az íz és textúra lehető legfinomabb legyen.

 A Caciocavallo sajt felhasználása

A Caciocavallo sajtot egyszerűen is lehet élvezni, szeletelve, kenyérre kenve vagy olajban pácolva.

A Caciocavallo nagyszerű választás, ha grillezett vagy sütött sajtos ételeket készítünk. A sajt a textúrájának köszönhetően kiválóan megsül, minden ételhez illik, legyen az hamburger, pizza, tészta vagy lasagne.

A Caciocavallo számos klasszikus Olasz étel fontos összetevője. Az egyik ilyen étel a „Spaghetti alla chitarra” (gitárspagetti), amelyet a dél-olaszországi Abruzzó tartományban készítenek. Ebben a receptben a Caciocavallo sajtot összetörik és szétszórják a friss tésztán.

A Caciocavallo sajt kiválóan használható levesekhez is. A „Minestra maritata” (házasított leves) nevű tradicionális nápolyi levesben például a sajtot apró kockákra vágják és a leves tetejére szórják.

A Caciocavallo sajt remek választás, ha salátákhoz használja a választást. A sajtot lehet szeletelve, apróra vágva vagy reszelve is felhasználni a saláta tetejére.

A Caciocavallo sajt kiváló választás lehet köretnek is, például grillezett zöldségek mellé.

Caciocavallo sajt
Caciocavallo sajtA Caciocavallo sajt és az egészség

A Caciocavallo kiváló forrása lehet sok olyan tápanyagnak, amely elősegíti az egészséges életmódot. Azonban, mivel a sajt magas zsír- és sótartalmú, fogyasztása mértékkel ajánlott.

Tápanyagtartalom: A Caciocavallo gazdag kalciumban, amely elengedhetetlen az egészséges csontok és fogak szempontjából. ez a sajt kiváló forrása a fehérjéknek, a B-vitaminoknak, a foszfornak és a cinknek.

Magas zsír- és sótartalom: A Caciocavallo magas zsír- és sótartalma miatt mértékkel ajánlott fogyasztani. A magas zsírtartalom miatt a magas kalóriatartalmú, és hosszú távon túlzott fogyasztása  szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Azonban, a Caciocavallo sajt mérsékelt fogyasztása kiegyensúlyozott étrend részeként nem jelent kockázatot az egészségre.

Az egészséges étrendben: A Caciocavallo sajt nem tartozik az egészséges ételek közé, azonban mértékkel fogyasztva lehet az egészséges étrendnek. A sajtból ajánlott a zsírszegény változatot választani, és fogyasztása során érdemes odafigyelni a mennyiségre.

Alternatívák: A Caciocavallo sajt alternatívájaként érdemes számos más, egészségesebb sajtfajtát is kipróbálni, például a mozzarellát vagy a feta sajtot.

Caciocavallo sajt
Caciocavallo sajtHogyan tároljuk a Caciocavallo sajtot.

Fontos, a sajtot ne tároljuk túl hideg helyen, mert az negatív hatással lehet az ízére és textrájára. Túl magas hőmérsékleten pedig előfordulhat, hogy a sajt túlságosan puha lesz, és elveszíti a formáját.

Ha a Caciocavallo sajtot nem csomagolták eredetileg, akkor a sajt felszínét érdemes megtisztítani egy konyhai papírtörlővel, majd  lágyulásig egy tál forró vízbe helyezni. Ez segít eltávolítani az esetleges szennyeződéseket és baktériumokat a sajt felszínéről.

Összességében a Caciocavallo megfelelő tárolása nagyon fontos ahhoz, hogy a sajt minél tovább friss és ízletes maradjon. Érdemes hűvös, száraz helyen, az eredeti csomagolásban vagy légmentesen záródó élelmiszer-tárolóban tárolni.

Sajtok: