Burrata sajt – Az olaszországi finomság

Burrata sajt

 Mi az a Burrata sajt?

A Burrata sajt eredete a dél-olaszországi Apulia régióra vezethető vissza, ahol az első változatát a 1900-as évek elején készítették. A sajt kialakításához a helyi sajtkészítők a mozzarella és a pannacotta technikáit egyesítették.

A Burrata sajt készítésekor először a mozzarellát formázzák és apró darabokra tépkedik, majd ezeket egy vizes szalvétába csavarják és újra formázzák. Ezt követően a sajtot tészta megfelelően újra pépesítik és tejföllel vagy friss tejszínnel összekeverik. A tejfölös töltelékkel megtöltött sajtgolyókat kézzel zárják le.

A Burrata sajt egyedülálló krém jellemzői közé tartozik a külsejének puhasága és a belsejében lévő tejfölös töltelék, ami egyben és lágy állagú sajtot próbál. Az íze enyhén savanykás és tejfölös, és egy kicsit fűszeres is lehet.

Az olaszországi Burrata sajtnak számos típusa van, különböző régiókból és gyártóktól származnak. A legismertebb típusok közé tartozik a Burrata Bianca és a Burrata al tartufo, ami a fehér és a fekete szarvasgomba felhasználásával készül. Az egyes típusok, textúrája és mérete is eltérhet, attól függően, hogy a gyártó hogyan készíti.

Burrata sajt
Burrata sajt Milyen az íze és hogyan lehet elkészíteni otthon?

A Burrata sajt íze enyhén savanykás és tejfölös, és egy kicsit fűszeres is lehet. A textúrája pedig nagyon krémes és lágy, a tejfölös tölteléknek köszönhetően.

Az otthoni Burrata elkészítése nem olyan bonyolult, bár némi gyakorlatra és türelemre szükség van. Először is szüksége lesz friss mozzarellára, tejfölre vagy friss tejszínre, valamint szóra és egy tálra, amiben a mozzarellát pépesítheti. Először formázza meg a mozzarellát kis golyókká, majd tegye egy tálba és óvatosan nyomja az ujját a mozzarella közepébe, hogy előkészítse a lyukat a tejfölös töltelék számára. A tejföllel vagy friss tejszínnel összekeverheti a sót, majd kanalazza bele a lyukba a mozzarellagolyó közepén. Végül óvatosan tegye át az összes mozzarellagolyót a forró vízben, hogy a sajtgolyók formáját kialakítsa, majd óvatosan távolítsa el a vízből, majd tegye egy tálba és hűtse le.

A tökéletes Burrata sajt elkészítéséhez néhány tipp és trükk is kiváló. Először is, nézze meg hogy a mozzarella friss és minél kevesebb folyadék van benne, annál jobb. A tejföllel vagy tejszínnel töltéshez használjon minél több tejfölt vagy tejszínt, hogy a töltelék elég lágy és krémes legyen. Ügyeljen arra is, hogy az összes mozzarellagolyó szimmetrikus és azonos méretű legyen, hogy a töltelék egyenletesen oszoljon el bennük. Ha nem szeretné a sajtgolyókat vízbe áztatni, akkor helyettesítheti azt olívaolajjal, amely szintén segít a formázásban és a lágy textúra megőrzésében.

Burrata sajt
Burrata sajt Hogyan lehet fogyasztani a Burrata sajtot?

A Burrata sajt az olasz konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga, és számos ételben felhasználható. A leggyakoribb felhasználási mód a Caprese salátában, a Burrata sajt paradicsommal és a bazsalikommal . A sajtot szintén felhasználják a tésztaételekhez, például a raviolihoz vagy a gnocchihoz, ahol a lágy textúra különösen jól működik. A Burrata sajt remekül illik a grillzöldségekhez és a friss zöldsalátákhoz is, de kiválóan működik a sonkával és a szardíniával is.

A Burrata sajt kiválóan párosítható különböző borokkal is. A friss, gyümölcsös és könnyű borok, mint például a Pinot Grigio, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc, jól harmonizálnak a Burrata sajttal, és kiemelik az ízjegyeit. A vörösborok közül a könnyű, gyümölcsös borok, mint például a Barbera, a Dolcetto és a Valpolicella, remekül működnek a Burrata sajttal.

Ami a táplálkozási értékeket illeti, a Burrata sajt egészséges zsírtartalmú és kalóriadús, ezért mérsékelten ajánlott fogyasztani. Azonban a sajt magas fehérjét is tartalmaz, valamint kalciumot, A-, B- és D-vitamint, valamint ásványi anyagokat, mint például a foszfort, a magnéziumot és a cinket. A Burrata sajt általánosan nem okoz egészségügyi problémákat, ha mérsékelten fogyasztják. Azonban a magas zsír- és sótartalmuk miatt ajánlott mérsékelten fogyasztani az egészséges életmód fenntartásáért.

Burrata sajt
Burrata sajt Következtetés

A Burrata sajt egy lágy, puha és krémes olasz sajt, egyedülálló íz- és textúrakombinációval rendelkezik, sok sok ember imádja. A Burrata sajt számos ételben felhasználható, például a Caprese salátában, a tésztaételekben, a grillzöldségekben és a zöldsalátákban.

A Burrata sajt különleges jellemzői közé tartozik a lágy, krémes és puha belső töltelék, valamint a kívül lágy és rugalmas héj. Az olaszországi Burrata sajtok közül a legismertebb és legkedveltebb típus az Andriában készült Burrata di Andria.

A Burrata sajt népszerűsége az olasz konyhán kívül is növekszik, és számos országban elérhető a gourmet sajtok kínálatában. Az online és offline boltokban is széles választék áll rendelkezésre, így könnyen beszerezhető azok számára, akik szeretnék kipróbálni ezt a különleges olasz sajtot.

 

Sajtok: