Fondue – A klasszikus svájci étel

Fondue

Mi az a fondue?

A fondue egy tradicionális svájci étel, amelyet a 18. században találtak ki. Az eredeti verzió a „cheese fondue” vagyis sajt fondue volt, amelyet a svájci alpesi területeken élő gazdák készítettek, akiknek szükségük volt volt olyan ételre, amely gyorsan elkészítette, és amely melegítette őket a hideg téli hónapokban.

A fondue elkészítésekor egy kis tálban forró olajat vagy sajtmártást tartanak, amelybe az asztaltársaság tagjai különböző ételeket merítenek, például kis darabokra vágott zöldségeket, húst vagy kenyérszeleteket. A fondue központi eleme egy speciális edény, amelyet „caquelon”-nak hívnak, és amely egy forró lángon vagy egy speciális fondue tűzhelyen áll.

A svájci sajtfondue mellett készítenek vörösboros, csokoládés és más változatokat is, melyek a helyi ízeket és szokásokat tükrözik.

A fondue ma már egy igazi közösségi étel, amelyet barátokkal és családdal osztunk meg. Az ételek közös fogyasztása számos országban hagyomány, és a fondue erre az ételre kiváló példa. A fondue elkészítése és fogyasztása szórakoztató és társasági élmény, amelyet sokan élveznek.

Fondue
Fondue



Fondue fajták

A sajtos fondue a legismertebb és népszerűbb fondue-változat, melyet leggyakrabban svájci sajtból, fehérborból és fokhagymából készítenek. Az elkészítési folyamat egyszerű: a sajtot apró kockákra vágják, és azután egy fondue edénybe kell fizetni, ami alacsony lángon melegítünk. A fehérbor után a sajtot addig keverjük, amíg egy sima, krémes állagot nem kapunk. Az ételt általában friss, kockázott kenyérrel, zöldségekkel vagy sonkával együtt fogyasztják.

A csokoládé fondue egy édesség, amelyet a folyékony csokoládé olvasztásával készítenek el. Az elkészítéshez csak csokoládéra és egy kevés tejszínre van szükség. A csokoládét egy fondue edényben melegítik, és azután a csokoládéba meríti a különböző édességeket, mint például a gyümölcsöket, kekszeket, vagy marshmallowkat.

Az olajon sült fondue-nál az ételek nem forró sajtmártásba, hanem forró olajba merülnek, csak egy fondue tűzhelyen melegítünk. A fondue edényt általában előmelegítik, és azután beleöntik az olajat, melyet fűszerekkel ízesíthetünk. A húst, halat vagy zöldségeket az olajban sütjük, amíg aranybarnára nem pirulnak, majd a fondue-villa segítségével kiszedjük őket az olajból. Az olajban sült fondue általában a főétkezés része, és különböző szószokkal és köretekkel fogyasztják.

Fondue
Fondue



Hogyan készítsünk Fondue-t?

Sajtos fondue

Hozzávalók:

  • 500 g trappista sajt
  • 200 ml tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt bors
  • só ízlés szerint
  • bagettel vagy zöldségek a mártogatáshoz

Elkészítés:

  1. A sajtot reszeljük le, majd tegyük félre.
  2. A fokhagymát reszeljük le, majd tegyük félre.
  3. Egy fondue edényben melegítsük fel a tejszínt közepes lángon.
  4. Adjuk hozzá a sajtot, és folyamatosan keverjük, amíg a teljesen felolvad.
  5. Keverjük hozzá a lisztet, majd a fokhagymát, a szerecsendiót, a borsot és az ízlés szerinti sót. Keverjük össze jól, amíg egy homogén krémet kapunk.
  6. Tegyük a fondue edényt a fondue lámpára, és tartsuk melegen.
  7. Kínáljuk fel a bagettel vagy a zöldségekkel.

Csokoládé fondue

Hozzávalók:

  • 200 g étcsokoládé
  • 100 ml tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál konyak vagy rum (opcionális)
  • gyümölcsök vagy kekszek a mártogatáshoz

Elkészítés:

  1. A csokoládét daraboljuk apróra, majd tegyük félre.
  2. Egy fondue edényben melegítsük fel a tejszínt és a vajat közepes lángon.
  3. Adjuk hozzá az apróra tört csokoládét, és folyamatosan keverjük, amíg a teljesen felolvad.
  4. Ha szeretnénk, akkor adjunk hozzá egy evőkanál konyakot vagy rumot.
  5. Tegyük a fondue edényt a fondue lámpára, és tartsuk melegen.
  6. Kínáljuk fel a gyümölcsökkel vagy a kekszekkel.

Olajon sült fondue

Hozzávalók:

  • 500 g sajt (ajánlott félkemény vagy kemény sajtok, például ementáli, gouda, cheddar stb.)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet bors
  • 1 csésze fehérbor (ajánlott száraz, könnyű fehérbor)
  • 1 evőkanál citromlé
  • friss zöldségek, például paprika, uborka, paradicsom stb., felkockázva

Elkészítés:

  1. A sajtokat reszeljük le közepes lyukú reszelőn, majd forgassuk meg a lisztben.
  2. Dörzsöljük be az olajjal a fondue edény alját és oldalát, majd hevítsük fel közepes lángon.
  3. Add hozzá a szerecsendiót és a fokhagymát, majd pároljuk 1-2 percig.
  4. Öntsük bele a fehérbort, majd főzzük 1-2 percig, hogy az alkohol kicsit elpárologjon.
  5. Adagoljuk a sajtot folyamatos keverés közben, hogy sima és krémes legyen a fondue.
  6. Adjuk hozzá a citromlevet és a borsot, majd ízlés szerint sózzuk.
  7. Tálaljuk melegen a friss zöldségekkel és kenyérrel.
Fondue
Fondue



Milyen köretek illenek a Fondue-hoz?

Tradicionális köretek:

  • Felforrósított, fokhagymával dúsított kenyérkockák
  • Sült burgonya kockák vagy szeletek
  • Párolt zöldségek, például brokkoli, karfiol, sárgarépa, zeller, paprika, uborka stb.

Különleges köretek:

  • Sült gomba, például vargánya, erdei gomba vagy portobello
  • Grillezett zöldségek, például cukkini, padlizsán, édesburgonya, paradicsom, hagyma stb.
  • Körözött, amely egy tradicionális magyar sajtkrém, amely fokhagymával és erős paprikával ízesítenek.
  • Párolt spenót, fokhagymával és citrommal ízesítve.
  • Kukoricapogácsa vagy kukoricakenyér kockák
  • Fűszeres édesburgonya szeletek vagy hasábok, például korianderrel, köménnyel és fokhagymával ízesítve
  • Sült articsóka szívek, fokhagymás vajjal és citrommal ízesítve
  • Friss zöldség saláta, például paradicsom, uborka, hagyma, zöldsaláta és bazsalikom
  • Sült tészta szeletek, például csőben sült lasagne szeletek vagy ravioli

Hogyan tálaljuk a Fondue-t?

A fondue tálalása nem csak arról szól, hogy hogyan helyezzük el a fondue edényt az asztalon. A következő tippek és trükkök lehetőséget ad abban, hogy a fondue tálalása egyszerűbb és élvezetesebb legyen:

Helyezd el a fondue edényt az asztal közepén: A fondue edényt általában az asztal közepén helyezzük el, hogy mindenki könnyen hozzáférjen. Az edény alá tehetünk egy kis lángot tartó edényt, hogy a fondue melegen maradjon.

Készíts elő elegendő mennyiséget a felszolgáláshoz: A általában egy társaságnak készül, így érdemes előre megbecsülni, hogy mennyi alapanyagra és mártogatóra van szükségünk.

Vágd fel az alapanyagokat: A fondue-hoz általában kenyér, zöldségek és gyümölcsök szolgálnak mártogatóként. Az alapanyagokat érdemes kis darabokra vágni, hogy könnyebb legyen mártogatni.

Helyezd el az alapanyagokat körbe: Az alapanyagokat érdemes körbe tenni az edény körül, így mindenki könnyen hozzáférhet.

Használj fondue villákat: A fondue villákat általában egy közös tartóban szolgálják fel. A vendégek ezekkel a villákkal meríthetik az alapanyagokat a fondue-ba.

Válassz mártogatókat: A fondue-hoz általában különböző mártogatókat szolgálnak fel, mint például sajtmártást vagy csokoládét. Érdemes különféle ízeket kínálni, hogy mindenki megtalálja a kedvencét.

Fondue
Fondue



Fondue történetek és érdekességek

A fondue eredetileg svájci étel, ami az 1700-as években kezdett elterjedni a svájci hegyi régiókban. A hagyományos fondue elkészítéséhez sajtot, fokhagymát, fehér bort, keményítőt és kenyeret használnak. A sajtos fondue-t eredetileg szendvicsekben és burgonyában mártogatták, de ma már számos variáció létezik, amely tartalmazza a csokoládé fondue-t is, amely gyümölcsöket és édességeket kínál mártogatásra.

A legnagyobb fondue-ban azt jelenti, hogy milyen mennyiségű fondue-ról van szó. A világ legnagyobb fondue-jának rekordját 2016-ban állították fel Svájcban, amely 950 kilogramm sajtból és 22 ezer adaghoz elegendő kenyerböl állt.

A világ legdrágább fondue-ja nem biztos, hogy létezik, de vannak luxus éttermek, amelyek drágábban kínálják a fondue-t. Például a svájci Gstaadban található az Arola étteremben, amely 400 svájci frankba (kb. 416 USD) kerül egy személyre a sajtos fondue.

Végül, ha az egész világra keresel fondue recepteket, azt mondhatjuk, hogy a fondue különböző változatai szinte minden országban elérhetők. Például a kínai fondué, amely a nyers húsokat forró olajban süti, és a japán shabu-shabu, amely a forró levesben főzött húst jelenti. Az amerikaiak gyakran készítenek sajtos és csokoládé fondue-t is, de általában nem követik a hagyományos svájci recepteket.

 

Sajtok: