Legfinomabb sajtos rúd recept
A sajtos rúd nem véletlenül az egyik legkedveltebb sós sütemény: könnyen elkészíthető, finom, ropogós és mindenki szereti. Akár egy családi összejövetelről van szó, akár egy baráti buliról, a sajtos rúd biztosan minden vendég tetszését elnyeri. Az omlós, sajtos íz és az illatos, aranybarna héj kombinációja felejthetetlen élményt nyújt. Ebben a receptben egy olyan változatot mutatunk be, ami nemcsak egyszerű, de mindig biztos siker!
Hozzávalók
A legfinomabb sajtos rúd elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükséged:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 200 g reszelt sajt (trappista, edami vagy gouda)
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 150 ml tejföl
A tetejére:
- 1 db tojás – A fényes, aranyszínű bevonathoz.
- Reszelt sajt vagy szezámmag – A kívánt díszítéshez.
A tészta elkészítése
Első lépésként a vajat vagy margarint és a tejfölt keverd össze egy nagyobb tálban. Ha a vajat használod, érdemes előre felolvasztani, hogy könnyebben elkeveredjen a többi hozzávalóval. A tejföl adja meg a tészta krémes, rugalmas állagát, amely nélkül nem lenne olyan finom.
Ezután add hozzá a lisztet, a sütőport és a sót. Ezt érdemes alaposan elkeverni, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon a tésztában. A keveréshez használhatsz kézi habverőt, de ha szeretnéd gyorsítani a folyamatot, egy dagasztógép is jól jöhet. A tésztát addig dolgozd, amíg teljesen homogén és sima nem lesz, majd formáld egy golyóvá, és takard le egy tiszta konyharuhával. Ezt a tésztát 30 percre pihentetheted, hogy még könnyebben formázható legyen.
A tészta pihentetése
Miért fontos a pihentetés? Az alábbiakban elmondjuk, miért érdemes rá szánni pár percet: a pihentetett tészta rugalmasabbá válik, könnyebben nyújtható, és a sütéskor még inkább omlós lesz. Ha egy kicsit ragacsosnak érződik, akkor nyugodtan lisztezheted egy kicsit a felületet, hogy kényelmesebben dolgozhass vele.
Nyújtás és formázás
A pihentetett tésztát most vegyük elő, és nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl vékony, hiszen így nem maradnak meg a ropogós rétegek, amelyek egy jó sajtos rúd elengedhetetlen jellemzői. Körülbelül 3-4 mm vastagságúra nyújtsuk. Miután a kívánt vastagságot elértük, egy éles késsel vágjuk fel hosszú, vékony rudacskákká vagy téglalapokra. Ha szeretnénk, most még a tetejére reszelhetünk egy kis sajtot, hogy még sajtosabb legyen, illetve egy-egy szeletet készíthetünk belőle.
A tojás és a sajt a tetejére
Miután a tészta a kívánt formát elnyerte, jöhet a tojásos bevonat. Verd fel egy tojást, és kend át vele a sajtos rúd tetejét. Ez nemcsak fényessé teszi a rúdakat, hanem segít abban is, hogy a sajt a sütés során szépen rátapadjon a tésztára. Tetszés szerint szórhatsz reszelt sajtot vagy szezámmagot is a tetejére, hogy egy extra ízt adjunk hozzá.
Sütés
A sütőt előmelegíthetjük 180 fokra, légkeveréses sütő esetén 160 fokra. A sajtos rudakat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mert akkor nem sülnek egyenletesen. A sütés ideje 15-20 perc, de mivel minden sütő másképp működik, érdemes figyelni a rudakat, és akkor kivenni, amikor szép aranybarna színt kapnak. A végeredmény egy ropogós, ínycsiklandó falat lesz, amelyet még a legnagyobb édesszájúak is örömmel falnak fel.
Tálalás
Miután a sajtos rudak elkészültek, hagyjuk őket egy kicsit kihűlni. Az ízek ilyenkor még inkább összeérnek, és az állaguk is tökéletesebbé válik. Tálalhatjuk őket önállóan, egy pohár (forralt) bor, tea vagy akár egy finom leves mellé is. A sajtos rúd tökéletes vendégváró falat, de hétköznapi snackként is megállja a helyét.
Tippek a tökéletes sajtos rúdhoz
Ha valami különlegeset szeretnél, próbálj meg kétféle sajtot keverni, például trappista és füstölt sajt kombinációjával. Ez igazán gazdag ízt eredményez.
Ha a tésztába egy csipetnyi borsot vagy fokhagymaport is teszel, még intenzívebb ízt kapsz.
A sajtos rudak tálalás előtt egy kis friss, apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatók, hogy még színesebbé és ínycsiklandóbbá váljanak.
A sajtos rúd tehát egy igazi klasszikus, amit mindig sikerrel készíthetsz el. Az omlós tészta és a sajtos íz kombinációja mindenki tetszését elnyeri, és az elkészítése is egyszerű, gyors. A titok a friss alapanyagokban és a megfelelő sütési időben rejlik – ha ezt betartod, a végeredmény garantáltan finom és ropogós lesz!
Sajtok:
Képek: Vistacreate, Pixabay